Zelf een RC auto bouwen

Wat je over een Tamiya rc auto kopen weten moet

De Tamiya rc auto heeft wereldwijd een grote schare trouwe fans. Onder meer omdat rc auto's van Tamiya goed rijden, robuust zijn en er ook nog eens geweldig uitzien. Iets wat vooral komt omdat Tamiya veel aandacht besteedt aan de detaillering van de bodies.

Bovendien zijn de 'instapmodellen' van Tamiya ook uiterst geschikt voor de beginnende rc auto enthousiast.

Maar minstens zo belangrijk is, dat je serieus lang plezier kan hebben van een Tamiya rc auto. Want elk onderdeel van een Tamiya auto is relatief eenvoudig te vervangen. Bovendien is er voor diverse modellen een uitgebreide tuning set beschikbaar. Waardoor je rc auto niet alleen nog beter zal gaan rijden, maar ook nog eens harder.

Wat heb je nodig voor je Tamiya?

Om te beginnen heb je de auto zelf nodig. Waarbij je al direct een keuze moet maken. Want ga je voor een rc auto waarmee je vrijwel direct kan rijden, een zogenaamde RTR ( Ready To Run) rc auto, of ga je voor een bouwpakket?

RTR betekent bij veel rc auto's overigens: bijna klaar om mee te rijden. Want het bouwen van de rc auto is dan al wel voor je gedaan, de zender is er, en ook de benodigde elektronica zit al op zijn plek in de auto, maar dat betekent nog niet dat je er dan helemaal bent.

Want wat je verder nog nodig hebt voordat je daadwerkelijk kan gaan rijden is:

Als je een elektro rc auto hebt, wordt de elektronica van de auto, zoals de ontvanger en de snelheidsregelaar, gevoed door de accu waar de auto op rijdt. Dus daar heb je geen aparte batterijen voor nodig.

Lipo-accu of NiMh accu

Wel moet je nu nog gaan kiezen of je voor een Lipo-accu of een NiMh-accu (Nikkel-metaalhydride) gaat.

Ofwel, kies je voor:

Want dat is op het moment het belangrijkste verschil tussen accu's die geschikt zijn om een elektro rc auto op te laten rijden.

Met het opladen van een NiMh-accu kan eigenlijk niets misgaan. Tenminste, zolang je de accu's oplaadt met een speciale lader voor het opladen van accu's voor de elektro rc auto.

Bij een Lipo-accu daarentegen, moet je iets beter uitkijken wat je doet. Want het verkeerd instellen van de lader, leidt bijvoorbeeld al redelijk snel tot beschadiging van de Lipo-accu. En doe je iets erg fout, dan kan een Lipo-accu zelfs ontploffen.

Bovendien raakt een Lipo-accu vrijwel direct beschadigt, wanneer deze te ver wordt ontladen.

Dit betekent kortweg dat het raadzaam is om voor NiMh-accu's te kiezen als je voor het eerst een rc auto koopt. Omdat je dan simpelweg de minste kans loopt, dat je niet meer kunt rijden omdat je accu's kapot zijn.

Want als je een wat uitgebreidere lader koopt, dan kan deze zowel NiMh-accu's als Lipo-accu's laden. Waardoor je altijd kunt besluiten om alsnog over te stappen op Lipo-accu's.

Kies je wel direct voor Lipo-accu's, dan heb je 2s 7,4 Volt Lipo-accu's nodig. En dan bij voorkeur een zogenaamde stick pack accu, voorzien van een Tamiya stekker. Omdat dit formaat accu in elke Tamiya rc auto past.

Hetzelfde geldt uiteraard voor een NiMh-accu. Ook dat moet een stick pack accu zijn die voorzien is van een Tamiya stekker. Alleen bestaat een NiMh-accu uit 6 sub-C cellen, met een totale spanning van 7,2 Volt.

Welke lader moet ik kopen?

Zeker als je net begint met het rijden met een rc auto, dan wil je een lader die je makkelijk in kan stellen en aan kan zetten. Tevens wil je een lader die er niet al te lang over doet om je accu's op te laden. Wat betekent dat de lader voorzien moet zijn van een behoorlijke voeding.

En ook wil je dat de lader zowel Lipo-accu's als NiMh-accu's kan laden.

Een voorbeeld van een dergelijke lader is de: YellowRC Easy Charge lipo-NiMh lader. Een lader die bij veel modelbouwwinkels te koop is voor een bedrag van rond de 50 Euro.

RTR of toch zelf je rc auto bouwen?

Een Ready To Run rc auto zou je eigenlijk alleen moeten kopen als je zo ontzettend onhandig bent, dat je bij wijze van spreken nog geen schroevendraaier vast kunt houden.

Waarom? Ten eerste omdat van een rc auto verwacht wordt dat je er in verhouding hard mee kunt rijden. En iets wat hard moet kunnen rijden, blijft dat zonder onderhoud niet heel erg lang doen.

Dit betekent dat onderhoud aan je rc auto, en soms het uitvoeren van reparaties, onlosmakelijk verbonden is met het rijden met een rc auto. Dus soms zul je gewoon het gereedschap ter hand moeten nemen.

En juist op die momenten ben je absoluut in het voordeel wanneer je jouw rc auto als bouwpakket hebt gekocht, en zelf aan het bouwen bent geweest.

Daarbij leent een Tamiya rc auto zich bij uitstek voor het zelf bouwen ervan. En dan met name de rc auto's die uitermate geschikt zijn voor beginners. Zoals het Tamiya TT-01 chassis en de opvolger, het Tamiya TT-02 chassis.

Mede omdat de bouwbeschrijvingen van Tamiya erom bekend staan dat ze uitblinken in duidelijkheid. Waardoor het zelf bouwen van een Tamiya rc auto, absoluut een aangenaam en leerzaam tijdverdrijf kan zijn.

Maar ook omdat zeker de Tamiya TT-01 aanhoudend populair is bij liefhebbers van rc auto's. Waardoor er op internet niet alleen veel informatie beschikbaar is over het bouwen, maar ook over het onderhouden, tuning en rijden met deze auto's.

En mocht je geïnteresseerd zijn in het rijden van wedstrijden, dan kan ook dat uitstekend met een Tamiya TT-01 of TT-02 tourwagen. Want naast de Tamiya Cup wedstrijden [http://www.tamiyacup.nl/] die elk jaar verreden worden, organiseren ook rc auto clubs met regelmaat wedstrijden voor deze Tamiya rc auto's.

Wedstrijden die met de Tamiya TT-01 en TT-02 verreden worden, onderscheiden zich door de laagdrempeligheid ervan.

Het enige dat je namelijk nodig hebt is een Tamiya TT-01 of TT-02 die gebouwd is volgens de bouwbeschrijving. Er mag dan ook maar heel weinig aangepast zijn aan de auto.

Hierdoor is meedoen aan een wedstrijd niet alleen laagdrempelig, maar ook goedkoop. En omdat iedereen met hetzelfde materiaal rijdt, zijn de wedstrijden spannend, en heeft iedereen die zijn auto met zorg gebouwd heeft, kans om te winnen.

Kortom, een Tamiya rc auto biedt je alle kansen om precies met je rc auto te doen wat jij wilt. En is tevens een rc auto die uitermate geschikt is voor beginners in de rc auto hobby.

Echter, voor ons Nederlanders zit er vooralsnog tevens een klein probleempje aan Tamiya rc auto's. En dat is de verkrijgbaarheid van onderdelen.

Een aanzienlijk aantal modelbouwwinkels verkoopt Tamiya rc auto's, en ze zullen ook zeker aan onderdelen kunnen komen voor je Tamiya. Alleen zullen de onderdelen in Nederland in verhouding vaak aanzienlijk duurder zijn dan in bijvoorbeeld Duitsland. Tevens zul je geregeld enige tijd moeten wachten op levering van de onderdelen.

Maar zoals gezegd is het maar een klein probleem. Want zo vaak gaat een Tamiya rc auto niet stuk.

En als je het niet erg vindt om over de grens bij onze Oosterburen te shoppen, dan zijn Modellbau Seidel en Modellbau Härtle twee prima adressen voor je Tamiya onderdelen.