Alles over de RC auto, ook voor beginners

Wat bij een lipo accu kopen voor je rc auto belangrijk is

lipo accu voor je rc auto kopen

Een lipo accu is er in allerlei soorten en maten. Zelfs al beperken we ons tot slechts de lipo accu voor de rc auto, dan nog blijft er genoeg te kiezen over qua formaten, capaciteit en stekkers.

Dichter bij de juiste keuze van een lipo accu komen we echter al, zodra we weten hoeveel stroom snelheidsregelaar en motor onder belasting maximaal zullen gaan vragen. Want alleen met behulp van deze gegevens zal het mogelijk zijn om een lipo accu te kiezen die het beste past bij de omstandigheden waarin we 'm gaan gebruiken.

Hoe kies je de juiste lipo accu: een uitleg

In dit artikel gaan we er voor het gemak even vanuit dat we een lipo accu in een schaal:1/10 rc auto gaan gebruiken.

In een 1/10 rc auto kunnen alle elektronische onderdelen in de auto werken op een spanning van 7,2 volt en van 7,4 volt. Dat betekent dat een lipo accu voor de rc auto uit ons voorbeeld moet bestaan uit 2 cellen.

Kortom, in vaktermen hebben we voor onze rc auto een 2s lipo accu nodig. Dit beperkt de keuze al enigszins.

Waar we vervolgens naar moeten gaan kijken is: hoeveel stroom de elektronische vaartregelaar doorvoeren kan.

Als je de handleiding van je snelheidsregelaar erbij pakt, dan kom je veelal twee getallen tegen in de opgegeven specificaties. Namelijk: hoeveel stroom de regelaar continue doorvoeren kan en hoeveel stroom de regelaar maximaal, en voor een beperkte tijd, doorvoeren kan.

Wat we uiteraard het liefste willen, is een lipo accu die deze vraag aan stroom leveren kan.

Nu heb je vast al wel eens gezien dat je lipo accu's kan kopen van 20C, 30C, 40C, enzovoort. Met het aantal C wordt aangeduid welke mate van ontlading die de accu constant veilig aankan.

Daarnaast vinden we op dezelfde accu nog een tweede C aanduiding, die hoger ligt dan de eerste. Dit is de maximum ontlading die de accu aankan voor een korte periode.

Waar onze aandacht echter op gevestigd moet zijn is: de mate van ontlading die de accu constant veilig aankan. Dat wil zeggen: zonder de lipo cellen te beschadigen.

Neem daarom de C rating die nodig is om de stroomvraag van jouw vaartregelaar te kunnen leveren dan ook nooit te krap. Want de C rating is een getal waar fabrikanten van lipo accu's graag mee overdrijven.

Welke C rating je nodig hebt, bepaal je op de volgende manier:

  1. Bepaal eerst wat je maximaal uit wilt gaan geven aan een lipo accu.
  2. Bekijk vervolgens uit welke 2s lipo accu's je vervolgens kunt kiezen.
  3. Bepaal de capaciteit die je nodig denkt te hebben.
  4. Reken de benodigde C rating uit.

De C rating die je minimaal nodig hebt, reken je als volgt uit:

  1. Stel je hebt bepaald dat jij een lipo accu wilt met een capaciteit van 5000 mAh.
  2. En stel je hebt een snelheidregelaar die continue 140 ampère doorvoeren kan, en maximaal kortstondig 960 ampère.
  3. Een capaciteit van 5000 mAh is gelijk aan 5 Ah.
  4. Het benodigde aantal C kunnen we vervolgens berekenen door 140 (amperage snelheidsregelaar) te delen door 5 (capaciteit in Ah lipo). Dat geeft een getal van 28.

Dit betekent bij een lipo accu met een capaciteit van 5000 mAh, dat je minimaal een C rating nodig hebt van 30 C.

Wat je bij deze berekening wellicht zal opvallen is, dat hoe hoger de capaciteit, hoe lager de C rating kan zijn. Dat is in theorie ook zo.

Maar het betekent tevens dat hoe lager de capaciteit, hoe hoger de C rating van de lipo accu moet zijn om de gevraagde stroom te kunnen leveren.

Hoe je de beste lipo accu koopt voor je geld

Zoveel mogelijk waar voor je geld krijg je, wanneer je niet alleen kijkt naar wat je vaartregelaar aan stroom doorvoeren kan, maar tevens naar wat de motor die je gebuikt vraagt.

Stel je hebt het plan opgevat om wedstrijden te gaan rijden. Je besluit mee te gaan doen in een klasse waarin de motor gelimiteerd is tot 13.5 T en een race maximaal 8 minuten duurt.

Dat betekent dat je geen accu's nodig gaat hebben met een torenhoge capaciteit. En ook de C rating hoeft niet al te hoog te zijn. Want een 13.5 T motor zal doorgaans niet veel meer dan 20 ampère aan stroom vragen van de accu.

En wat de motor niet vraagt, hoeven accu een vaartregelaar tenslotte niet te leveren.

Bovendien blijft een accu het langst maximaal presteren wanneer je deze zo goed mogelijk behandelt. Wat onder andere betekent dat je de accu na gebruik, niet direct weer oplaadt. Maar de accu in plaats daarvan even wat rust gunt.

Om deze reden kun je beter 2 accu's hebben met wat minder capaciteit, dan 1 met een hoge capaciteit.

Bovendien kun je, door je lipo's af te stemmen op wat je daadwerkelijk nodig hebt, gaan voor accu's van een gerenommeerd merk, en dus van een zo hoog mogelijke kwaliteit.

Een belangrijk voordeel van accu's van hoge kwaliteit is, dat ze veelal met een hoger amperage geladen mogen worden. Hierdoor zijn ze: en eerder klaar voor gebruik en presteren ze in wedstrijdomstandigheden mogelijk beter. Onder andere door een hogere C rating dan een accu van een mindere kwaliteit werkelijk heeft.

Welke rc lipo accu is het beste voor een auto

Een lipo accu die dienst kan doen als accu in een rc auto, komt niet alleen in allerlei capaciteiten en C ratings, maar ook nog eens in allerlei formaten en hoedanigheden.

Wat voor gebruik in een rc auto echter hoofdzakelijk van belang is, is dat de behuizing van de lipo accu tegen een stootje kan. Voor een rc auto koop je dan ook bij voorkeur een zogenaamde hardcase lipo accu.

En heb je een Tamiya rc auto, dan heeft het model vaak een accuhouder van het zogenaamde stickpack formaat. Handig is dan ook om lipo accu's te kopen die behuizing hebben die de vorm van een stickpack benaderen.

Deze lipo accu's herken je doorgaans door de afgeronde hoeken van de behuizing en de witte Tamiya-stekker aan de bedrading.

Over stekkers gesproken: bekijk altijd goed van welke stekker je vaartregelaar is voorzien en pas je lipo accu daar zoveel mogelijk op aan.

Uiteraard zijn er inmiddels allerlei verloopstekkers te koop, om het probleem van de verschillende stekkers op te lossen. Maar uiteraard wil je altijd zo min mogelijk stekkerverbindingen in je bedrading. Omdat elke stekkerverbinding in principe meer weerstand betekent.

En elke vorm van weerstand betekent minder stroom voor de motor, en dus een minder snelle auto.

Bij het kopen van een lipo accu voor je rc auto moeten best wat afwegingen gemaakt worden, zoals je hebt kunnen zien.

Neem voordat je een lipo accu kopen gaat, dan ook echt de tijd om uit te zoeken wat je nodig hebt. Dat scheelt je niet alleen geld, maar tevens verkeerde aankopen.