Alles over de RC auto, ook voor beginners

Leren rijden met een RC auto

Wanneer alle onderdelen van de RC auto samengebouwd zijn tot een rijdend geheel, en de accu's zijn geladen van zowel de zender en de auto, wordt het de hoogste tijd om te gaan rijden met de modelauto. Voor de eerste keer gaan rijden met een nieuw gebouwde modelauto blijft een spannend moment. Waar moet op gelet worden wanneer we voor het eerst gaan rijden met een RC auto.

De werking van de RC auto controleren

Voordat je werkelijk gaat rijden moet eerst de werking van alle onderdelen gecontroleerd worden. Zet voor de controle de RC auto op een bokje, van bijvoorbeeld een blok hout, met de wielen vrij van de grond. Schakel altijd eerst de zender aan, voordat je de stroom van de auto inschakeld. Wordt de procedure andersom gedaan dan kan het wel eens zijn dat de RC auto andere signalen opvangt dan die van de eigen zender en er ongewild vandoor gaat. Controleer op het bokje of de auto goed op de stuurbewegingen van de zender reageert en of de motor reageert als de gashandle wordt bewogen. Als alles goed ingebouwd en aangesloten is moet de controle probleemloos verlopen. Wanneer de controle niet goed verloopt moet de hele installatie worden nagelopen aan de hand van de bij de onderdelen van de besturing geleverde handleiding(en).

Rijden voor de eerste keer

Als je nooit eerder hebt gereden met een modelauto die radiobestuurd is moet je zorgen dat je flink de ruimte hebt op een goed stuk asfalt zonder obstakels. De parkeerplaats van een bouwmarkt op zondagochtend is daarvoor bijvoorbeeld prima geschikt. Neem naast de spullen voor je modelauto ook een paar blokjes hout of conservenblikken mee. Ga aan een rand staan van het door jou gekozen stuk asfalt en zet de auto op de grond met de neus van de modelauto naar rechts gericht. Op deze manier laat je de auto tegen de klok in rijden. Een rijrichting die op de meeste modelauto circuits wordt toegepast.

Laat de auto voorzichtig een stukje naar rechts rijden en stuur vervolgens naar links om de auto weer jou richting op te laten komen. Laat de modelauto aan je voorbij rijden en stuur wederom naar links om de auto jou kant op te laten komen. Hou de snelheid van de modelauto laag om het radiobestuurd sturen zo makkelijk mogelijk te laten verlopen en snel onder de knie te krijgen. Wanneer je het sturen een beetje in de vingers hebt, verander dan de rijrichting met de klok mee om het sturen naar rechts te oefenen.

Rijden met markeringen

Zet vervolgens twee blokjes hout of twee conservenblikjes neer. Probeer hier vervolgens zo netjes en zo strak mogelijk omheen te rijden tegen de klok in, zonder de voorwerpen te raken. Probeer hetzelfde ook te doen met een rijrichting met de klok mee om het naar rechts sturen ook te oefenen. Wanneer dit goed gaat kun je proberen 8-tjes te rijden om de twee obstakels heen.

Probeer bij elke oefening de snelheid steeds een beetje te verhogen. Let er daarbij op dat je voor het maken van de bocht voldoende afremt om de bocht netjes in te sturen en halverwege de bocht alweer iets gas bij te geven om de bocht zo snel mogelijk weer te verlaten.

Parkeerplaats of circuit?

Rijden op een parkeerplaats of ander vrij stuk asfalt is leuk, maar rijden op een echt modelauto circuit vormt een grotere uitdaging door verschillende typen bochten en bochtencombinaties. Bovendien ontmoet je er andere RC auto liefhebbers waarmee je samen kunt rijden.