Alles over de RC auto, ook voor beginners

Lipo accu's laden, gebruiken en bewaren op de juiste manier

Door toepassing van lipo accu's, rijden elektro rc auto's harder en ook langer dan ooit tevoren. Voor veel liefhebbers van rc auto's is dat reden genoeg om de lipo accu te gebruiken in hun elektro rc auto.

Echter, de lipo accu is een relatief gevoelige accu waar veel en ook snel iets mis mee kan gaan wanneer je de lipo accu verkeerd laadt, gebruikt en bewaart.

Wat er verkeerd kan gaan met lipo accu's

Lipo accu's kunnen ontploffen als je er verkeerd mee omgaat. Maar de kans is groter dat je onbedoeld een cel in je accu beschadigd. Dat is gelukkig iets minder desastreus, maar je auto gaat er wel aanzienlijk langzamer van rijden.

Bij een lipo accu moet je dan ook zeker opletten wat je doet. En eerst en vooral altijd een lader gebruiken die speciaal bedoeld is voor het laden van lipo accu's.

Daarnaast moet je bekijken of de snelheidsregelaar in je rc auto van een beveiliging is voorzien, die het te ver ontladen van lipo accu's tegengaat.

Het is overigens geen onoverkomelijk probleem als je snelheidsregelaar deze beveiliging niet heeft. Want je kunt altijd zelf een apparaatje plaatsen tussen vaartregelaar en accu die deze taak op zich neemt.

Een apparaatje dat in de betere modelbouwwinkel zonder meer te koop zal zijn.

Deze twee voorzorgsmaatregelen zorgen er alvast voor dat je lipo accu's al heel redelijk beschermd zijn tegen onbedoelde mishandeling.

Maar er is nog één ding waar je altijd voor moet zorgen als je jouw lipo's enige tijd ongebruikt gaat bewaren. En dat is dat je ze nooit bewaart terwijl ze leeg zijn, en ze nooit bewaart terwijl ze helemaal vol zijn.

Het beste is om je lipo accu's altijd halfvol te bewaren. Een goede lipo lader heeft hiervoor een speciaal programma, waarmee je jouw accu van het juiste laadniveau kunt voorzien, voordat je ze gaat bewaren.

Hoe je lipo accu's juist gebruikt

De juiste lipo lader

Om juist om te kunnen gaan met een lipo accu heb je om te beginnen een lader nodig, speciaal voor het laden van lipo accu's. Een lipo lader onderscheidt zich van andere laders, onder andere door de mogelijkheid om tijdens het laden het voltage van de cellen in de lipo accu apart te kunnen meten.

Dergelijke lipo laders zouden ook lipo balancer kunnen worden genoemd. Want ze zorgen niet alleen dat de lipo accu opgeladen wordt, maar ook dat alle cellen in de accu even vol geladen worden.

Iets wat voor een lipo accu van levensbelang is.

Want zogezegd, als een lipo accu te ver ontladen wordt, raakt hij op zijn minst beschadigd. Om precies te zijn, als een cel in een lipo accu te ver ontladen wordt, raakt deze onherstelbaar beschadigd.

De balancer functie in een lipo lader is dan ook een hele belangrijke.

Voorts heeft een goede lipo lader een zogenaamd storage programma. Een laadprogramma dat bedoeld is om een lipo accu op te laden of te ontladen tot een laadniveau waarop langdurig bewaren geen probleem is.

De beste lipo lader voor je geld is tevens een lader die over een voldoende krachtige voeding beschikt. Want in het kort: hoe krachtiger de voeding van de lader, hoe sneller de lader de accu kan laden.

Juist laden

Een lipo accu kun je overigens niet onbeperkt snel laden. Hoe snel je een lipo accu mag laden staat doorgaans aangegeven op de accu, of op de verpakking van de accu. Houd je hier altijd netjes aan, om beschadiging van de lipo te voorkomen.

Hoe snel je een accu mag laden staat doorgaans weergegeven in een aantal C. 1C staat hierbij voor 1X de capaciteit van de accu. Dat betekent dat wanneer je een lipo hebt met een capaciteit van 5000 mAh, ofwel 5 Ah, je de accu met maximaal 5 ampère laden mag.

Wanneer vermeld wordt dat je jouw accu met 2C mag laden, dan betekent dat inderdaad dat je jouw lipo accu dan mag laden met 10 ampère, enzovoort.

Kun je niets vinden over hoe snel je jouw lipo maximaal mag laden, houd dan altijd maximaal 1C aan.

Als je een nieuwe lipo accu voor de eerste keer gaat opladen, is het tevens raadzaam om hem met slechts 1C op te laden. En tevens is het dan raadzaam om de balancer functie van de lader te gebruiken.

Want zeker wanneer lipo accu's nieuw zijn of een tijd gelegen hebben, kunnen de cellen onderling enigszins uit balans zijn.

Slim is daarom bovendien om nieuwe lipo's zeker de eerste paar keer niet helemaal leeg te rijden. De reden is ook deze keer: voorkomen dat één van de cellen per ongeluk te ver ontladen wordt.

Juist gebruiken

Het op de juiste manier gebruiken van een lipo accu, begint eigenlijk al met het uitkiezen van de juiste accu.

De verkeerde accu kiezen, zou er namelijk toe kunnen leiden dat je motor en vaartregelaar meer stroom vragen dan de lipo kan leveren. Iets wat op termijn zonder meer zal gaan leiden tot een beschadigde lipo accu.

Van een beschadigde lipo accu is sprake wanneer deze warm wordt tijdens het laden en/of tijdens het gebruiken van de accu in de auto.

Een lipo accu die bol staat moet je overigens zeer zeker niet meer gebruiken.

Een accu verslijt en verouderd. Daar is niets aan te doen. Maar het is wel uit te stellen. En wel door zo goed mogelijk om te gaan met je lipo accu.

Veel over goed omgaan met je lipo accu's heb je inmiddels kunnen lezen. Maar een laatste dingetje dat je nog zou moeten onthouden is: dat je een lipo accu absoluut niet verder moet laden dan 4,2 volt per cel. Voor een accu van een elektro rc auto, die doorgaans op accu's rijden die bestaan uit 2 cellen, betekent dat een spanning van 8,4 volt.

Voorts moet je altijd voorkomen dat een lipo accu niet verder ontladen wordt dan tot 3.0 volt per cel, ofwel 6,0 volt voor een lipo accu van een elektro rc auto die bestaat uit 2 cellen.

Op deze manier zul je het langst plezier hebben van je lipo accu, en zal de accu altijd maximaal presteren. Iets wat uiteraard de prestaties van je rc auto absoluut ten goede zal komen.