Alles over de RC auto, ook voor beginners

Wat heb je nodig voor het rijklaar maken van een elektro RC auto?

Om te kunnen rijden met een elektro RC auto is de aanschaf van de auto vaak niet voldoende. Tenminste, niet wanneer je een RC auto koopt die je zelf moet bouwen. Naast de auto zijn dan tevens vaak de volgende onderdelen nodig om de auto rijklaar te maken:De zender set

Voor het besturen van een RC modelbouw auto is een 2 kanaals zender nodig. Een zender wordt verkocht als set en bevat naast de afstandsbediening of zender, een ontvanger, een batterijhouder, één of twee servo's en een set kristallen. Twee kanaals zenders zijn beschikbaar als stick zender of stuurwielzender. Wanneer de aanschaf van een RC auto de eerste kennismaking is met de RC modelbouw, is het aan te raden de voorkeur uit te laten gaan naar een stuurwielzender. Rijden met een stuurwielzender is eenvoudiger te leren en geeft in een later stadium voor het gevoel meer controle over de auto.

Naast de zender is de meegeleverde ontvanger nodig om de stuur en gas commando's die uit geeft met de zender om te zetten in signalen die ervoor zorgen dat de auto op de gegeven commando's reageert. Voor de daadwerkelijke uitvoering de commando's zorgen de op de ontvanger aangesloten servo of servo's. De servo's zijn in de auto gemonteerd en aangesloten op de stuurinrichting en de mechanische snelheidsregelaar. In een elektro RC auto wordt alleen gebruik gemaakt van een tweede servo als deze voorzien is van een mechanische sneheidsregelaar.

7.2V Nicad of NiMh Accu's, de brandstof voor de elektro motor

Om een RC modelbouw auto te kunnen laten rijden dienen de elekro motor, de ontvanger, de servo's en eventueel de elektronische snelheidsregelaar van stroom te worden voorzien. De stroom wordt geleverd door speciaal voor dit doeleinde geschikte Nicad of NiMh accu's. Deze accu's beschikken over de eigenschap de opgenomen spanning met hoge snelheid af te staan aan de motor. Deze eigenschap is nodig om de motor snel te laten draaien en dus de auto hard te laten rijden. Accu's worden samengesteld tot een accupakket van 6 cellen die samen een spanning leveren van 7,2 Volt. De inhoud van de cellen wordt gemeten in Mah. Hoe hoger de waarde Mah, des te langer kan de auto rijden op een acculading.

Tegenwoordig worden voor elektro modelauto's voornamelijk NiMh (Nickel Metaal Hydride) accu's gebruikt. Ook (NiCad) Nickel Cadmium accu's worden nog wel toegepast. Omdat de snelheid van een elektro RC auto voor een groot deel afhangt van de stroom die die beschikbaar is, moet bij aanschaf niet bespaard worden op de kwaliteit van de accu's. Goede accu's bestaan uit cellen van de firma Sanyo.

Snellader

NiMh en Nicad accu's dienen op de juiste wijze geladen te worden. Hiervoor is een snellader nodig. Om een accu optimaal te kunnen laden is een snellader nodig van goede kwaliteit. Snelladers zijn te verkrijgen in zogenaamde temperatuur laders en delta peak laders.

Elektronische snelheidsregelaar

Om de snelheid te kunnen regelen van een elektro RC auto wordt aangeraden gebruik te maken van een elektronische snelheidsregelaar. De elektronische snelheidsregelaar vervangt een servo en de mechanische snelheidsregelaar die bij veel radiografische elektro auto's standaard wordt meegeleverd. Door het toepassen van een elektronische snelheidsregelaar kan de snelheid nauwkeuriger worden geregeld. Elektronische snelheidsregelaars zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.

Op goedkope regelaars kan niet zomaar elke motor worden aangesloten. Met name de snellere motoren voor vierwiel aangedreven tourwagen modellen hebben een kwalitatief goede snelheidsregelaar nodig om de motor van voldoende "brandstof" te kunnen voorzien. Duurdere snelheidsregelaars zijn niet voorzien van een mogelijkheid om achteruit te rijden. Achteruit rijden is tijdens wedstrijden niet toegestaan. Daarnaast heeft een achteruitrij functie in een regelaar negatieve invloed op de normale rijrichting van RC modelbouw auto.