Alles over de RC auto, ook voor beginners

Over de elektro RC auto

De elektro RC auto, ofwel een RC auto met elekro motor, is zondermeer de ideale RC auto voor iedereen die wil beginnen met deze fantastische hobby. Dit in tegenstelling tot de de radiografisch bestuurbare brandstof auto die over het algemeen meer tot de verbeelding spreekt.

Dit mede door het geluid en het idee dat deze vele malen sneller zal zijn dan een RC auto met elektro motor. Dit is een misverstand. Een rc elektro auto is op een circuit minstens net zo snel als RC auto rijdend op brandstof. Dit komt met name door de hogere trekkracht van een elektro motor ten opzichte van de nitro motor. De meest populaire auto's zijn de schaal:1/10 doorgaans vierwiel aangedreven tourwagens.

Speelgoed of toch niet helemaal?

Tamiya TT-01 elektro RC auto

Jammer genoeg wordt de RC auto met elektro motor door velen nog steeds gezien als speelgoed. Er is echter een groot verschil tussen een modelauto die radiobestuurd is uit de speelgoedwinkel en de radiografisch bestuurbare auto uit de modelbouw winkel.

Als eerste zal de prijs opvallen. De radiografisch bestuurbare auto uit de modelbouw winkel is aanzienlijk duurder dan zijn broertje uit de speelgoedwinkel. Daar staat tegenover dat de radiografische auto uit de modelbouw winkel harder zal rijden, en minder snel stuk gaat. Bij "echte" RC auto's wordt er rekening mee gehouden dat er wel eens iets stuk gaat.

Elk onderdeel van een dergelijke auto is dan ook zonder problemen nieuw te verkrijgen. Tevens is een elektro RC auto eenvoudig sneller te maken door het monteren van een snellere motor, betere accu's, een elektronische regelaar en de diverse onderdelen om de wegligging te verbeteren.

Elektro RC auto's kunnen speciaal geprepareerd worden voor het rijden van wedstrijden, waarbij snelheden van 100 km/h of meer geen uitzondering zijn. Je zult het ermee eens zijn, dat dit absoluut geen speelgoedsnelheden zijn.

Een RC auto met elektro motor geschikt voor beginners haalt met een standaard motor uit de kit een topsnelheid van rond de 30 kilometer per uur.

De standaard elektro motor voor RC auto's

In een RC auto met elektro motor worden motoren gebruikt van het type Mabuchi 540. Elke elke elektro motor voor rc elektro auto's is afgeleid van dit type motor. De verschillen in prestaties van de diverse motoren hangt voor een groot deel af van het aantal windingen op het anker van de motor.

mabuchi 540 elektro motor standaard in alle Tamiya RC auto's

Hoe minder windingen, hoe hoger de prestaties van modelbouw motor en auto. Wanneer er een motor met een RC auto wordt meegeleverd, is dit meestal een 27 turns (wikkelingen) motor. Een dergelijke elektro motor voldoet prima om te leren rijden.

De stroomvoorziening van de modelbouw elektro motor wordt verzorgt door accu van 7,2 Volt. De accu bestaat uit 6 Nickel Metaalhydride(NiMh) sub c cellen van 1.2 Volt. De capaciteit van de cellen worden gemeten in mAh. Hoe groter de capaciteit van de accu hoe langer er op één acculading gereden kan worden.

een elektro RC auto rijdt op een 7,2 volt NiMh accu pakket

Echter, de positie van NiMh accu's voor het gebruik in RC auto's wordt langzaam maar zeker overgenomen door de LiPo accu. LiPo accu's zijn in staat een RC auto nog sneller te laten rijden, maar zijn vooralsnog een stuk gevoeligen dan de NiMh accu. En daarmee minder geschikt voor de beginnende RC auto's hobbyist.

Op de bovenstaande afbeelding zie je dat het accu pakket voorzien is van een witte stekker. Dit wordt een Tamiya stekker genoemd. Doorgaans zijn accu pakketen voor het rijden, laders en ook vaartregelaars standaard voorzien van Tamiya stekkers. Waardoor de onderdelen makkelijk op elkaar aangesloten kunnen worden.

Het chassis van de elektro RC auto

het TT-01 chassis van Tamiya is populair onder beginners

Het chassis van de RC auto, waar het eigenlijk allemaal om draait, in gemaakt van een taai maar stijf soort kunststof. Hierdoor zal bij een eventuele aanrijding niet direkt een onderdeel breken of anderszins beschadigd raken. Met name de vierwiel aangedreven tourwagens zijn voorzien van een wielophanging die alle onderdelen bevat die we bij een echte auto ook tegen kunnen komen. Bij deze modelbouw auto's, met name de modellen die geschikt zijn voor wedstrijdgebruik, zijn de afstelmogelijkheden aan de wielophanging, om de auto aan te passen rijstijl en rijomstandigheden, ruim voorhanden.

De RC auto body

De RC auto body dient niet alleen om de RC auto een natuurgetrouw uiterlijk te geven. Maar dient tevens als bescherming van de elektronische onderdelen in de auto. Ook heeft de vorm van de RC auto body invloed op de wegligging en het stuurgedrag van de auto.

De Tamiya RC auto body is beroemd om zijn detaillering

Dit is echter pas merkbaar als men langer actief is in het racen met RC auto's. De body voor de RC auto is gemaakt van een kunststof, lexan genaamd. Lexan is een zeer flexibele kunststof. De flexibiliteit zorgt ervoor dat de body goed bestand is tegen aanrijdingen. De lak die gebruikt wordt om de body van een kleur te voorzien is tevens flexibel en wordt aangebracht aan de binnenkant van de body.

Een RC auto zelf bouwen?

Bij de aanschaf van een RC auto kan ervoor gekozen worden om de RC auto zelf te gaan bouwen of om een reeds gebouwde RC auto te kopen, de zogenaamde een RTR (Ready To Run) RC auto.

De voorkeur van een RC auto enthousiast zou eigenlijk uit moeten gaan naar een auto die zelf gebouwd moet worden. Op deze manier wordt direkt duidelijk hoe een auto in elkaar zit. Een wetenschap waar later voordeel uit gehaald kan worden. Een nadeel van het zelf bouwen is de kans dat iets verkeerd in elkaar gezet wordt. Waardoor de auto niet goed rijdt.

Maar wanneer je als beginner in de RC auto hobby kiest voor een rc elektro auto van Tamiya, zal het zelf bouwen van de RC auto door de duidelijke bouwbeschrijving die bij elke Tamiya RC auto geleverd wordt zondermeer goed verlopen. Bovendien zijn Tamiya RC auto's mooi, zeer goed van kwaliteit en hebben ze standaard al zeer goede rijeigenschappen. Goed voor veel rijplezier dus.