Alles over de RC auto, ook voor beginners

5 weetjes voor wanneer je wilt gaan rijden op een RC auto circuit

Menig RC auto enthousiast zou het rijden op een RC auto circuit graag eens proberen. Maar kun je zomaar naar een willekeurig RC auto circuit toe? En hoe kijken ervaren RC auto coureurs aan tegen nieuwkomers? En ga je als nieuwkomer per ongeluk niet ontzettend in de weg rijden?

Als je totaal nog geen ervaring hebt met rijden op een RC auto circuit, dan is de kans rijkelijk aanwezig dat je inderdaad in de weg zult kunnen gaan rijden. Er zullen echter maar weinig RC auto coureurs zijn die zich daarom aan een nieuwkomer zullen gaan ergeren.

Want tenslotte zijn we allemaal ooit ook begonnen waar jij nu staat. Toch zijn er wel een aantal weetjes die ertoe bijdragen dat je goed beslagen ten ijs komt. Waardoor het in de weg rijden wel mee zal gaan vallen, en waardoor je vooral ook plezier zult gaan beleven aan het rijden op een RC auto circuit.

1) Zorg voor een auto die geschikt is voor het RC auto circuit waarop je rijden wilt

Misschien klinkt het als een open deur. Maar er zijn RC auto's die prima geschikt zijn om mee te racen op de parkeerplaats, maar die helaas minder geschikt zijn om mee te rijden op een RC auto circuit.

Grofweg kunnen we bijvoorbeeld stellen dat de gemiddelde Ready To Run RC auto ongeschikt is voor een on-road circuit. Uitzonderingen daarop zijn de Tamiya TT-01 en TT-02. Deze RC auto's worden als Ready To Run RC auto gekocht, maar ook als bouwpakket.

Wanneer een Tamiya RC auto echter zorgvuldig gebouwd is, goed onderhouden is, en voorzien is van de standaard motor, dan is doorgaans het monteren van de juiste banden voldoende om probleemloos het circuit rond te komen. Zeker wanneer je voor het eerst gaat proberen het rijden met een rc auto op een circuit onder de knie te krijgen.

Doorgaans geldt dat elke bouwdoos die strikt genomen slechts het chassis van een RC auto bevat, juist speciaal ontwikkeld zijn voor het circuit. Dergelijke auto's zijn daarmee uiteraard het meest geschikt om mee op het circuit te rijden.

Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling om met een off road RC auto op een on road circuit te gaan rijden, en andersom.

2) Zorg voor een zorgvuldig gebouwde en onderhouden RC auto

Een RC auto waar je relatief makkelijk en goed een circuit mee rond kunt komen, is vooral een auto die zeer zorgvuldig gebouwd is, en die tevens zeer zorgvuldig onderhouden wordt.

Want bij een dergelijke auto bewegen alle delen van de wielophanging soepel en zonder enige hapering. En ook rijdt een dergelijke auto, zonder dat je hoeft te corrigeren, goed rechtuit.

Iedere fabrikant van goede RC auto's heeft namelijk mensen in dienst die de auto's testen en mee helpen ontwikkelen. Dit betekent onder meer dat wanneer je een auto precies volgens de bouwbeschrijving bouwt, je dit een auto op zal leveren die standaard goed rijdt. En die goed zal blijven rijden zolang je de auto goed onderhoud, en er niets aan verandert.

Hetgeen simpelweg betekent, dat als een RC auto niet goed rijdt, er iets mee is dat opgelost moet worden voordat je verder gaat rijden.

3) Heb interesse in de techniek van je RC auto

Mensen die een RC auto bezitten kun je ruwweg onderverdelen in twee groepen. Namelijk: mensen die alleen maar willen rijden, en mensen die graag met de auto rijden, maar ook graag aan de auto werken.

Mensen die alleen geïnteresseerd zijn in rijden, en die reparatie en onderhoud het liefst uitbesteden aan de plaatselijke rc auto winkel, hebben op het circuit eigenlijk niets te zoeken.

Op een rc auto circuit vind je namelijk doorgaans mensen wiens liefhebberij het onder andere is om de auto steeds verder te verbeteren en aan te passen aan zijn of haar persoonlijke rijstijl. Zodat hij sneller zal kunnen zijn als zijn tegenstander.

Dit betekent veelal meer sleutelen en dingen proberen dan rijden. Waarbij tevens de nodige tijd gestoken wordt in het onderhouden van de auto.

Deze mensen kun je gerust beschouwen als een race team bestaand uit slechts één persoon. Want naast het sleutelen aan de auto proberen ze uiteraard ook steeds beter te worden in het racen met de auto.

Echt racen bestaat onder meer uit het rijden op de grenzen van de mogelijkheden van het materiaal en de rijvaardigheden van de rijder. Vanzelfsprekend gaat er dan wel eens wat stuk. Iets wat RC auto enthousiasten slechts beschouwen als onderdeel van de hobby.

Uiteraard hoef je absoluut niet hetzelfde doel na te streven, en te proberen de beste te zijn. Het is al helemaal prima als jouw doel is om gewoon lekker mooie rondjes te kunnen rijden.

Maar ook om dat doel te kunnen bereiken zul je toch echt enige interesse moeten hebben in de techniek van de RC auto, en het niet erg moeten vinden om aan de auto te werken, en zelf reparaties uit te moeten voeren.

4) Voorkom dat je het wiel opnieuw aan het uitvinden bent

Zoals gezegd is een goed gebouwde en onderhouden auto voldoende om op een circuit uit de voeten te kunnen. Tenminste, als je de juiste banden op de auto gemonteerd hebt. Iets wat met name opgaat wanneer je besluit om een indoor circuit te gaan bezoeken. Zoals bijvoorbeeld het circuit van PK Racing in Dordrecht.

Asfalt is in dat opzicht een stuk vergevingsgezinder. Daar kan een bepaalde band beter gaan dan de andere. Maar nooit slecht. Iets wat op tapijtbanen veelal wel het geval is.

Probeer dan ook zo snel mogelijk van de snelle mannen op het circuit te weten te komen welke banden het beste gaan, en monteer deze op je auto. Zo doet bijvoorbeeld bij PK Racing de Sorex 28R band het uitstekend op een vierwiel aangedreven elektro toerwagen.

En dat kan prettig zijn om te weten. Omdat je met de juiste band al zo'n 80 procent op weg bent naar de juiste afstelling.

5) Rij slim, kijk goed en leer van anderen

De snelle mannen van een bepaald circuit rijden doorgaans een aantal minuten achter elkaar, waarna ze zich weer terugtrekken in de sleutelruimte om te werken aan de auto, of om simpelweg weer een accu vol te laden en een praatje te maken met andere racers.

Dat zijn de momenten om: of zelf het circuit op te gaan en je auto te gaan proberen, of een praatje te gaan maken met de snelle mannen.

Veel RC auto racers praten graag over hun hobby en delen graag hun kennis met je. En eigenlijk kun je nergens zo snel meer te weten over je RC auto en racen met een RC auto dan op een RC auto circuit. Ofwel de plek waar een aantal gelijkgestemden van hun hobby genieten.

Om deel uit te kunnen maken van een club RC auto enthousiastelingen is goed kunnen racen echt geen vereiste. Een vereiste is wel dat je net als zij RC auto enthousiast bent, en rijdt met respect voor je eigen en voor andermans spullen.