Waarop letten als je een nitro buggy gaat kopen

De schaal 1:8 nitro off road buggy is een zeer populair type radiografische auto in Nederland. Dat komt in de eerste plaats omdat je met een off road RC auto overal rijden kunt. Tevens is een nitro buggy hard gaan voor relatief weinig geld.

Inmiddels heeft iedere zichzelf respecterende RC auto fabrikant wel een 1:8 nitro off road buggy in zijn assortiment. Maar zijn die buggies wel allemaal even goed? En waar moet je op letten als je een nitro buggy gaat kopen?

Wat wil je met je RC auto doen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, als je een 1:8 off road buggy gaat kopen, is: Wat wil ik ermee doen?

Wanneer je namelijk alleen af en toe ergens in de buurt op een veldje wilt kunnen bashen, ofwel wilt kunnen raggen in goed Nederlands, dan is een goedkope RTR (Ready To Run) daarvoor prima geschikt.

Mits je een RTR buggy koopt waarvan de verkrijgbaarheid van onderdelen goed is, zoals: HPI, ECX, Team C en Hongnor. En als je niet opziet tegen onderdelen kopen in Duitsland, dan heb je ook aan een Graupner buggy een uitstekende buggy. Want onderdelen voor een Graupner buggy kun je rechtstreeks kopen via de webwinkel van de fabrikant.

Een goede verkrijgbaarheid van onderdelen is best heel belangrijk. Omdat zeker wanneer je nog niet zo heel erg bedreven bent in het rijden met een RC auto, schade rijden altijd op de loer ligt. Dat is vervelend, maar heeft geen desastreuze gevolgen wanneer onderdelen goed verkrijgbaar zijn. Bovendien zijn nieuwe onderdelen voor de meeste buggies niet heel duur.

Echter, wil je wat serieuzer gaan rijden in clubverband en aan een wedstrijden gaan deelnemen, dan is het slimmer om een buggy van een gerenommeerd merk te nemen, zoals: Kyosho, Serpent, Xray, Losi of JQ The Car.

De grootste verschillen tussen een buggy om recreatief mee te raggen op een veld en een wedstrijdwaardige buggy zijn:

  1. Een sterkere aandrijflijn.
  2. EfficiŽntere aandrijving, waardoor er minder motorvermogen verloren gaat en de buggy dus harder zal gaan.
  3. Meer mogelijkheden om het onderstel van de buggy aan te passen op jouw rijstijl.
  4. De afstelling van het onderstel is bij een wedstrijd buggy makkelijker en sneller aan te passen.
  5. Het materiaal waarvan de buggy gemaakt is, is slijtvaster en beter bestand tegen aanrijdingen.
  6. Het ontwerp van het onderstel en overige onderdelen zijn beter, waardoor de buggy harder gaat en een betere wegligging heeft.

De sterkere aandrijflijn vertaalt zich vooral in het gebruik van metalen tandwielen en een betere koppeling. Het terrein waar tijdens wedstrijden op geracet wordt, kan namelijk nogal eens zwaar zijn. Wat dan ook met name zijn weerslag zal hebben op alle onderdelen van de aandrijving van de buggy.

Dit betekent overigens absoluut niet dat je met een goedkope RTR buggy niet aan wedstrijden zou kunnen deelnemen. Uiteraard kan dat. De kans is alleen groter dat een goedkope RTR buggy er tijdens de wedstrijd de brui aan geeft. En dat hij minder snel zal zijn.

Waar moet ik mijn buggy kopen?

Je hoeft maar even te zoeken op het internet, of op Marktplaats, en je komt genoeg webwinkels tegen waar je een schaal 1:8 nitro buggy kunt kopen. En vaak een stuk goedkoper dan bij een gerenommeerde modelbouwwinkel.

Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht. Want het probleem is, dat je met alleen een nitro buggy kopen er nog niet bent. Je hebt namelijk ook nog wat andere spullen nodig. Zoals: brandstof,vulfles, gereedschap en gloeiplug starter.

Weet jij precies wat je nodig hebt?

Online kopen zou je dan eigenlijk ook alleen maar moeten doen wanneer je een ervaren modelbouwer bent. Als nieuwkomer in de RC auto hobby zou je lol namelijk al wel eens direct vergalt kunnen worden, omdat je net het verkeerde koopt. En de auto daardoor bijvoorbeeld niet eens lekker aan de gang krijgt.

Goedkoop wordt dan plotseling duurkoop. Want geld uitgeven aan iets waar je geen plezier aan beleefd is altijd weggegooid geld.

Een klein beetje extra betalen voor goed aankoopadvies, dat precies bij jouw wensen past, kan zeker bij het kopen van een 1:8 nitro buggy dan ook van grote waarde zijn.

Een winkel die al heel erg lang bestaat, die helemaal gespecialiseerd is in RC auto's, en waar je dan ook zonder meer het allerbeste advies kan krijgen op dit gebied, is zonder meer PK Racing in Dordrecht. Behalve een webwinkel, heeft PK Racing ook een echte winkel, waar je absoluut je ogen uit zult kijken.

Een buggy tweedehands kopen op Marktplaats slim?

Op Marktplaats kun je overigens ook uitstekend tweedehands een 1:8 nitro buggy kopen. Maar ook een wrak. In de onderstaande video laat ik je het verschil zien tussen een hele behoorlijke buggy en een behoorlijk slechte buggy.