Waarop letten als je nitro auto brandstof gaat kopen en gebruiken

Voor je nitro RC auto heb je brandstof nodig. Daarmee vertel ik je niets nieuws. Wat wellicht wel nieuws voor je is, is dat nitro auto brandstof verschillende zeer belangrijke dingen doet voor de nitro motor van je RC auto.

Van brandstof, zoals diesel en benzine voor ons dagelijks vervoermiddel, zijn we gewend dat dit goedje slechts één enkele functie heeft, namelijk ervoor zorgen dat de motor loopt en blijft lopen.

Nitro brandstof, een ingewikkeld goedje

Maar nitro brandstof voor je auto doet meer. Namelijk, niet alleen zorgen dat je motor loopt, maar tevens koelt en smeert.

Daarvoor bestaat nitro brandstof uit de verschillende hoofdbestanddelen:

Daarnaast zitten in vele brandstoffen tevens zogenaamde dopes. Toegevoegde stoffen die er onder andere voor zorgen dat de motor niet vervuilt en helpt het roesten van de onderdelen van de motor te voorkomen.

Een ingewikkeld goedje dus, dat bovendien ook nog eens komt in verschillende samenstellingen, voor verschillende doeleinden. Zo kennen we onder andere nitro brandstof voor RC auto's en voor RC vliegtuigen.

Voor ons RC auto enthousiasten is het overigens alleen belangrijk om te weten, dat nitro brandstof die bedoeld is voor RC vliegtuigen niet geschikt is voor RC auto's. De koeling is bij een RC auto namelijk een stuk minder voor elkaar dan bij een vliegtuig. Omdat bij een auto, de body vaak min of meer om de motor heen zit.

Om ervoor te zorgen dat de RC auto ondanks dat toch voldoende koeling en smering krijgt, wordt aan nitro auto brandstof meer olie toegevoegd. En dan met name ook meer wonderolie. Omdat wonderolie, als het onder hoge temperaturen in de motor wordt afgebroken, een smerende film op de onderdelen van de motor achterlaat.

Meestal vind je in nitro brandstof voor de auto dan ook rond de 15% aan olie.

Tevens zit er in nitro brandstof voor RC vliegtuigen een lager percentage nitro. Meestal een procent of 10. Terwijl het percentage nitro in de brandstof voor RC auto's varieert tussen de 16% en de 25%.

Waarbij 3,5 cc motoren, die je onder ander vindt op de offroad 1/8 nitro buggy, tegenwoordig geoptimaliseerd zijn om te lopen op een brandstof met een nitro percentage van 20%. Terwijl voor 2,5 cc motoren die je onder andere vindt in 1/10 on-road RC auto's het best lopen op 16% nitro.

Maar in principe kan iedere RC auto nitro motor prima overweg met brandstof waar tussen de 16% en 25% procent aan nitro in zit. Het gebruik van brandstof waarin meer dan 25% nitro zit, is zeker voor de recreatieve rijder niet aan te raden.

Omdat het in handen van een recreatieve rijder vooral een hogere slijtage van de motor tot gevolg zal hebben. Gewoonweg omdat de meeste recreatieve rijders niet over de kennis, de ervaring en de handigheid beschikken om een nitro motor zo optimaal af te stellen, dat elk beetje vermogen dat maar in de motor huist ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Oude en verkeerd bewaarde brandstof en de invloed ervan op je nitro motor

We hebben reeds ontdekt dat de nitro brandstof voor de nitro auto een ingewikkeld goedje is, dat in verschillende samenstellingen te verkrijgen is.

Hetgeen onder andere betekent dat wanneer we naar een hoger of lager percentage nitro in de brandstof willen, we ook de afstelling van de motor daarop zullen moeten aanpassen.

Gebruik je echter altijd dezelfde brandstof, met hetzelfde percentage aan nitro, dan zul je nooit echt grote aanpassingen aan de afstelling van de motor hoeven doen. Is dat wel het geval en gebruik je nog steeds dezelfde brandstof die je de laatste keer dat je gereden hebt ook gebruikte?

Dan is je brandstof oud of heb je het op de verkeerde manier bewaard. En kun je de brandstof weggooien.

De nitro brandstof voor onze RC auto heeft namelijk de nare eigenschap om van samenstelling te veranderen onder invloed van licht en vocht dat aangetrokken wordt door de methanol. Bovendien verdampt methanol heel makkelijk. Zelfs door de verpakking heen, wanneer je jouw brandstof bewaard in een kunststof jerrycan of fles.

Nitro brandstof voor RC auto's in dan ook niet alleen een ingewikkeld goedje, maar ook nog eens een instabiel goedje. Wat het dan ook vooral een gecompliceerd goedje maakt.

Een gecompliceerd goedje waarop de nitro motor van onze RC auto wel eens zou kunnen weigeren te lopen. Of ander onverklaarbaar gedrag zal gaan vertonen, zoals:

Het is dan ook aan te raden niet meer nitro brandstof te kopen dan dat je binnen plusminus 3 maanden gaat gebruiken. Tevens is het aan te raden nitro brandstof nooit tweedehands te kopen.

Als je brandstof bewaart, bewaar het dan bij voorkeur in een ondoorzichtig en goed afgesloten blik. Of in ieder geval in een jerrycan die geen licht doorlaat. En bewaar brandstof tevens op een koele donkere plek. Staat je brandstof op een kale betonnen vloer, leg er dan iets onder. Bijvoorbeeld een houten plank of een stuk tapijt.

Zo blijft de voorraad nitro brandstof die je gaat kopen in de toekomst in ieder geval zo lang mogelijk goed van samenstelling en blijft je nitro motor er goed op lopen.