Servo, ontvanger en snelheidsregelaar inbouwen in een electro RC auto
Wanneer je een electro RC auto, bijvoorbeeld een Tamiya TT-01, zelf bouwt dan komt er een moment dat de electro onderdelen in de auto gebouwd moeten worden.
Nu is dat niet zo heel erg moeilijk omdat meestal in de bouwbeschrijving wel wordt aangegeven hoe de electro onderdelen in de auto te monteren. Maar ook hier zijn er weer een aantal aandachtspunten die het verschil kunnen maken tussen een rijdende auto en een perfect rijdende auto.
Kijk goed hoe en waar je de ontvanger en elektronische snelheidsregelaar plaatst.
In elke RC auto is de plek waar de motor en de stuurservo geplaatst moet worden vast. Hetzelfde geldt doorgaans ook voor het accupack. Dan blijft nog over waar de ontvanger en de snelheidsregelaar geplaatst gaan worden in de auto.
We nemen het Tamiya TT-01 chassis even als voorbeeld en gaan bekijken waar we het beste de ontvanger en de elektronische snelheidsregelaar in de auto kunnen inbouwen. Het monteren van ontvanger en snelheidsregelaar behoort gedaan te worden met dubbelzijdig tape.
Een goede tape die je daarvoor kunt gebruiken is de zwart van kleur zijnde Tesa dubbelzijdig tape voor buiten. Deze tape hecht zeer goed, maar laat zich tevens ook weer zeer eenvoudig van auto en electro onderdelen verwijderen. Bovendien is deze tape wat dikker, waardoor het tevens de electro onderdelen beschermt tegen schokken.
Bij het inbouwen van snelheidsregelaar en ontvanger in je electro RC auto moet je altijd met het volgende rekening houden:
- Zorg altijd dat eventuele ontstoringsweerstanden en ontstoringscondensatoren op motor en regelaar op de wijze zoals in de beschrijving van de snelheidsregelaar vermeld staat gemonteerd en gesoldeerd zijn. Heb je dit niet goed voor elkaar, dan kan dit wel eens zorgen voor vervelende storingen tijdens het rijden.
- Om ervoor te zorgen dat je RC auto zo'n goed mogelijke wegligging heeft, is het van belang dat het zwaartepunt van de auto zo laag mogelijk ligt, dus zo dicht mogelijk bij de ondergrond waar je op rijdt, en zo dicht mogelijk bij het midden van de auto wanneer we deze in lengterichting bekijken.
- De ontvanger, maar vooral de ontvangerdraad, moet zo ver mogelijk weg liggen van hoogfrequente storingsbronnen zoals motor en regelaar.
- Schakelaars en knoppen dienen altijd goed bereikbaar te zijn, zodat de auto snel uitgezet kan worden wanneer er onverhoopt iets mis is. Tevens is het handig je elektronische snelheidsregelaar zo in je auto te plaatsen dat je altijd eenvoudig bij het setup knopje kan komen. Zodat je de regelaar snel opnieuw in kunt regelen, mocht dit nodig zijn.
- Let goed op dat alle draden ver weg liggen van draaiende delen en bijvoorbeeld ook niet per ongeluk over de weg kunnen schuren. Beschadigingen aan motor -en accudraden kunnen vervelende zo niet gevaarlijke gevolgen hebben.
Met deze punten in het achterhoofd kan de ontvanger dan ook het best geplaatst worden bovenop de stuurservo en de electronische regelaar onderin de kuip, recht achter de stuurservo.
Voordat je alles gaat inbouwen moet je uiteraard eerst zorgen dat de servo saver juist op de servo gemonteerd is. Pas daarna begin je met het inbouwen van alles.
Zodra je de ontvanger en de snelheidsregelaar met dubbelzijdig tape in je auto gemonteerd hebt, wordt het tijd eens te kijken hoe je de stroomdraden netjes in de auto weglegt en vastmaakt.
Het in de auto vastleggen van bedrading gaat het handigst door middel van kleine tie-wraps, ofwel kabelbinders. Tie-wraps zijn doorgaans te verkrijgen bij modelbouwwinkel, doe-het-zelfzaak en de automaterialenhandel.
Als alles naar tevredenheid in de auto is ingebouwd en de elektronica werkt na het instellen ervan naar behoren, wordt het langzaam aan tijd de body van de RC auto uit te knippen, te spuiten en te bestickeren.