Zelf een RC auto bouwen

Een RC auto body maken en spuiten

Wanneer je een RC auto bouwt, en zeker een Tamiya, dan kun je voor het maken van de body gerust stellen dat je daar even lang mee bezig gaat zijn als met het bouwen van het onderstel van de auto.

Veelal zien modelauto coureurs een beetje op tegen het maken van een body. Maar ook hier weer maakt voldoende tijd nemen en het juiste gereedschap gebruiken de klus een stuk eenvoudiger.

De juiste body uitzoeken voor jouw RC auto

Wanneer je een RC auto bouwdoos gekocht hebt, dan heb je in wezen je body al uitgezocht. Je hoeft hem dan alleen nog maar uit te knippen, te spuiten en te bestickeren. Een klusje dat vooral bij een Tamiya body een paar aangename uurtjes hobbyen kan opleveren omdat deze RC auto bodies zo prachtig gedetailleerd zijn.

Maar wanneer je veel met je modelauto rijdt en wel eens een ongelukje hebt, dan kan zo'n body wel eens aan vervanging toe zijn. Of misschien wil gewoon wel weer eens een nieuwe body voor je radiografisch bestuurbare auto omdat je op de oude uitgekeken bent.

Hoe dan ook. Je moet een body zien te vinden die de oude kan vervangen. Bij Tamiya auto's is dat vrij simpel. Wanneer je nu een toerwagen hebt van Tamiya, bijvoorbeeld een Tamiya TT-01, een TA04 of TA-05, dan past daar elke toerwagen body op die Tamiya ooit gemaakt heeft voor dergelijke auto's.

Echter, wil je een body kopen van een ander merk dan Tamiya, dan moet je iets beter opletten. Want er zijn bodies te koop in de schalen: 1/5, 1/8, 1/10 en 1/12. In het geval van toerwagen bodies schaal: 1/10, krijg je bovendien ook nog eens te maken met bodies die 190 mm en 200mm breed zijn. Hierbij kan over het algemeen gesteld worden dat een 190mm R/C car body bedoeld is voor een schaal: 1/10 electro auto en de 200mm body voor een schaal: 1/10 brandstof auto.

Kijk dus goed wat je koopt, vooral wanneer je via internet koopt.

Een R/C car body klaarmaken en spuiten

Er gaat het nodige voorwerk aan vooraf voordat je een body kan gaan spuiten. Eerst moet je de body uitknippen. Vervolgens moet je de body goed schoonmaken en de ramen afplakken. Pas dan kun je de body van een kleur gaan voorzien.

Om deze klus te klaren heb je het volgende gereedschap nodig:

Wanneer je pas met de RC auto hobby bezig bent, heb je jezelf wellicht wel eens afgevraagd waarom nieuwe bodies doorzichtig zijn. Een RC auto body is doorzichtig zodat je de verf aan de binnenkant van de body kunt aanbrengen. Hierdoor kan geen verf van de body afspatten bij een aanrijding en blijft de body er mooi uitzien. Mits je uiteraard speciale lexan verf gebruikt hebt om de body te spuiten.

Uitknippen
Zoals gezegd zul je voordat je verf op de body kunt aanbrengen eerst de nodige voorbereidingen moeten treffen, waaronder het uitknippen van de body. Elke body is voorzien van zogenaamde kniplijnen. Volg nauwkeurig de lijnen bij het uitknippen en neem er de tijd voor. Op deze manier kan er weinig misgaan.

Knipranden schuren
Na het uitknippen zul je vooral in de wielrondingen oneffenheden voelen en misschien zelfs zien door het knippen. Schuur de oneffenheden goed weg. Eerst met redelijk grof schuurpapier. Daarna met fijn schuurpapier. Laat je de oneffenheden door het knippen zitten, dan zul je na verloop van tijd zien dat je body juist op die plekken ging scheuren na diverse aanrijdingen.

Gaten maken voor de body steunen
Als je een Tamiya body koopt voor je Tamiya auto, dan zitten alle gaten die nodig zijn al in de body. Echter, bij veel RC auto bodies moet je de benodigde gaten zelf maken, dus ook die waar de body steunen straks doorheen komen. Maak de gaten altijd voordat je de body gaat spuiten. Want als de verf er eenmaal op zit, wordt het een stuk lastiger.

De plekken waar de gaten voor de body steunen moeten komen markeren gaat het eenvoudigst door de nog ongespoten body op de auto te leggen. Bekijk vervolgens aan alle kanten of de body goed op de auto ligt. Markeer vervolgens met een markeerstift de plekken waar de body op de body steunen rust. Leg de body vervolgens omgekeerd op een stukje hout en boor de gaten met een boor van 6mm.

Vertrouw je het toch niet helemaal. Boor de gaten dan eerst voor met een boortje van een of twee milimeter en plaats de body wederom op de auto om te kijken of de gaatjes op de juiste plek zitten. Mocht het toch niet helemaal goed zitten, dan kun je dat nu nog herstellen voordat je de definitieve gaten boort.

Ontvetten
Zodra het knippen en schuren is voltooid kan de body worden schoongemaakt. Het schoonmaken van de body is bedoeld om deze te ontvetten, zodat de verf beter hecht. Het schoonmaken en ontvetten van een RC auto body gaat prima met een nieuw schoon huishoudsponsje en een beetje afwasmiddel. In principe hoef je alleen de binnenkant van de body maar te ontvetten, want alleen daar komt verf op.

Ramen afplakken
Nu volgt er een volgend nauwkeurig klusje. Het afplakken van de ramen. Want uiteraard wil je geen verf op de ramen. Het afplakken van de ramen kun je eenvoudig doen met breed schilderstape. Schilderstape laat zich makkelijk afscheuren met de hand en eenvoudig bijsnijden met een hobbymes.

Plak de ramen één voor één af en plak het dusdanig dat de tap net iets over de randen van de ramen heen zitten. Snij vervolgens het overtollige tape voorzichtig weg met een hobbymes voordat je aan het volgende raam begint. Op deze manier krijg je de ramen van je body perfect afgeplakt.

Spuiten
Nadat de ramen zijn afgeplakt wordt het tijd om de body te gaan spuiten. Schud de spuitbus goed voordat je gaat spuiten. Spuit vervolgens een heel dun laagje verf in de body. Deze laag is vooral bedoeld om de volgende lagen goed te laten hechten aan de body.

De verf een minuut of vijf laten drogen is voldoende voordat je de volgende dunne laag verf in de body spuit. Herhaal de procedure van het aanbrengen van dunne lagen verf totdat de verf volledig dekkend in de body is aangebracht.

Laat na de laatste laag de verf heel even drogen en haal de schilderstape van de ramen. Wacht je te lang met het eraf halen van het tape van de ramen, dan kun je wel eens lelijke verfranden langs de ramen krijgen.

Overigens zit bij veel RC auto body ook altijd nog een seal over de buitenkant van de body om 'm te beschermen tegen de stof van verfdeeltjes die vrijkomen tijdens het spuiten. Deze seal dien je er uiteraard ook af te trekken. Pas dan zul je zien hoe mooi een RC auto body kan glanzen.

Vervolgens dien je de verf een uurtje of wat goed verder te laten drogen, voordat je de body verder kunt afwerken. Een afwerking die bijvoorbeeld bestaat uit het aanbrengen van stickers of onderdelen zoals grill, spiegels en spoilers.