RC auto onderhouden en sneller maken

Een RC auto afstellen: basis principes voor een goede setup

In een vorig artikel heb ik het gehad over het leren nemen van bochten op een modelauto circuit. Leren rijden op een modelauto circuit gaat prima met een standaard afstelling. Echte wereldtijden zijn met deze setup niet te realiseren. Om snellere rondetijden mogelijk te maken moet er gewerkt worden aan de afstelling ofwel setup van RC auto. In dit eerste deel over het afstellen van de auto probeer ik een leidraad te geven om het afstellen van een RC auto te vergemakkelijken.

Setup afhankelijk van omstandigheden en rijder

Net als bij elke raceauto is ook bij je RC auto elke verandering aan de afstelling van invloed op een ander deel van de setup. Wanneer je bijvoorbeeld de grip op de achterwielen probeert te verbeteren, zal dit te koste gaan van de grip op de voorwielen. Het betekent kort gezegd, dat een combinatie van afstellingen de rijeigenschappen van de auto verbetert.

Een pasklaar antwoord geven op vragen over de setup van een RC auto is daarom onmogelijk. Daarbij komt dat een setup afhankelijk is van de omstandigheden op de baan, de auto en de rijder. Juist omdat de setup ook sterk afhankelijk is van de rijder, is het alles behalve slim een afstelling van een ander te kopiëren. Je komt er dan ook niet onderuit naast het besturen van de auto ook het afstellen van de auto te leren.

Goed afstellen begint met een goede evaluatie

Een goede afstelling begint met een goede analyse van het gedrag van de auto. Om een goede analyse te kunnen maken moet je het circuit en de auto goed kennen. Begin daarom ook pas met afstellen als je al een beetje behoorlijk kunt rijden. Probeer de eerste stappen van het afstellen te leren op een circuit waar je vaker hebt gereden. Probeer als eerste te achterhalen wat aan de auto je niet bevalt. Dit kan het insturen van een bocht zijn, het uitkomen van een bocht of onstabiel gedrag op het rechte stuk. Stel jezelf vragen: Wat gebeurt er als ik gas geef? Hoe reageert de auto op het stuur? Reageert ie te snel of te langzaam naar mijn zijn op stuurbewegingen? Spint de auto snel bij het uitkomen van een bocht? Pas als je antwoord op dergelijke vragen kan geven, kun je proberen er wat aan te doen.

Afstellen is het maken van compromissen

Het afstellen van een RC auto is, net als bij een "echte" raceauto, de kunst van het bereiken van het beste compromis. Wanneer je bijvoorbeeld het insturen van een bocht wilt verbeteren, gaat dit vaak ten koste van het uitkomen van een bocht. Het harder maken van de vering zorgt ervoor dat de auto beter reageert, maar maakt hem moeilijker te rijden. Een goed compromis zorgt in dit geval voor een, voor de omstandigheden, perfecte auto.

Grote verandering kunnen behulpzaam zijn

Wanneer je leert afstellen en bepaalde mogelijkheden wilt uitproberen kan het verstandig zijn eerst de uitersten uit te proberen. Bijvoorbeeld eerst hele zachte veren, gevolgd door de hardste veren. Wanneer je gaat rijden merk je direct hoe en op wat voor een manier de auto op de afstelling reageert. Hier kun je je voordeel mee doen.

Verander maar een ding tegelijk

Hoe aanlokkelijk het ook is om van alles tegelijk te veranderen, probeer jezelf hiervan te weerhouden. Een aantal veranderingen tegelijk kunnen best een gunstig effect hebben op de auto, maar je weet dan nog steeds niet welke verandering de auto heeft verbeterd. Verander dan ook maar een ding tegelijk en test die verandering dan minimaal een rondje of 5. Je kunt dan goed bepalen of het een verbetering of een verslechtering is geweest. Soms kan het zijn dat je geen wezenlijk verschil merkt. Ga in zo'n geval op je gevoel en/of de rondetijden af.

Experimenteren is kennis vergaren

Gewoon door dingen te proberen leer je veel over afstellen. Je kunt nog zoveel documentatie doornemen om kennis te vergaren. De praktijk is nog altijd de beste leermeester.