RC auto onderhouden en sneller maken

De snelheid van een Tamiya TT-01 RC auto met eenvoudige middelen opvoeren

Een RC auto opvoeren, ofwel tunen, houdt niet alleen in de auto harder laten rijden. Tuning van een RC auto heeft met name tot doel: de auto sneller laten rijden. Met andere woorden: ervoor zorgen dat de auto er minder lang over doet om een ronde op een circuit te voltooien.

standaard Tamiya TT-01 chassis

Daarvoor moet de auto uiteraard in staat zijn om een hogere snelheid te halen, maar moet tevens sneller en beter bochten kunnen nemen. Ervoor zorgen dat de RC auto sneller bochten kan nemen doen we doormiddel van het afstellen van de wielophanging en het kiezen van de juiste banden.

Bij het tunen van een RC auto houden we ons dan ook bezig met zowel het opvoeren van de topsnelheid als ook met het verbeteren van de wegligging.

Een RC auto tunen is het sluiten van compromissen

Het één kan niet zonder het andere. Wanneer we ervoor gaan zorgen dat een auto een hogere topsnelheid haalt, maar niets doen aan de wielophanging, dan wordt de auto minstens lastig controleerbaar. En dat leidt nooit tot het sneller rijden van de auto, maar meestal tot ongelukken.

Ook in dit artikel gebruiken we de populaire Tamiya TT-01 weer als voorbeeld. Hoe je een Tamiya TT-01 moet afstellen is niet precies te zeggen. Want het goed afstellen van een RC auto hangt af van omstandigheden als: buitentemperatuur, de ondergrond waarop je rijdt en de temperatuur daarvan en uiteraard je rijstijl. Maar tevens is de afstelling uiteraard afhankelijk van de motor en de banden die je gebruikt of in wedstrijdverband mag gebruiken.

Het afstellen van een rc raceauto is altijd het sluiten van compromissen. Wat je aan de ene kant wint, bijvoorbeeld meer grip aan de voorkant, leidt tot verlies aan de andere kant, dus bijvoorbeeld verlies van grip aan de achterkant. De kunst van het juist afstellen van een RC auto is altijd: de voor jou juiste balans zien te vinden waar jij goed me uit de voeten kunt.

Daarom is het zo belangrijk eerst goed met de standaard auto te leren rijden en er veel mee rijden. Wanneer je dan iets aan de auto verandert, ben je in staat daadwerkelijk op te merken en te voelen of de auto beter of slechter rijdt met de aanpassing.

Het opvoeren van de RC auto kun je dan ook het beste doen in kleine stappen en met één verandering tegelijk.

De standaard glijlagers vervangen door kogellagers

Een eerste stap die je zeker moet maken om de prestaties van je Tamiya TT-01 te verbeteren is de standaard glijlagers vervangen door kogellagers. Tamiya levert ook voor de TT-01 een kogellagerset waarmee je alle glijlagers in je Tamiya ineens kunt vervangen.

Lagers zorgen ervoor dat de hele aandrijflijn met minder weerstand en met minder speling draait. Hierdoor gaat je auto harder en kun je tevens langer rijden op een accu. Ook zal de aandrijflijn niet langer meer slijten.

Het vervangen van de glijlagers door kogelagers is een vrij ingrijpende klus, waarvoor je even de tijd moet nemen en waarbij de bouwbeschrijving weer even goed van pas kan komen. Je auto gaat namelijk bijna volledig uit elkaar. Maar wanneer je goed bekijkt hoe je alles uit elkaar haalt, krijg je het ook weer vrij eenvoudig in elkaar.

Bij een dergelijk ingrijpende klus dien je er uiteraard altijd eerst voor te zorgen dat alle onderdelen van je auto brandschoon zijn. Vuil en zand dat ergens tussen komt zorgt ervoor dat lagers niet goed komen te zitten en de hele aandrijf stroever gaat lopen en meer geluid produceert.

Tandwielen en de centrale aandrijfas vervangen

Een volgende stap die je kunt maken om de topsnelheid van de Tamiya TT-01 te verhogen is het vervangen van het motortandwiel en het hoofdtandwiel in de auto om de overbrengingsverhouding te verkleinen. Het verkleinen van de overbrengingsverhouding (gear ratio ) betekent dat het motortandwiel minder omwentelingen hoeft te maken voor één volledige omwenteling van het hoofdtandwiel. Dit betekent in het kort dat de auto per omwenteling van de elektromotor een grotere afstand aflegt.

De standaard Mabuchi 540 elekromotor die bij een Tamiya TT-01 geleverd wordt maakt niet zo heel veel toeren, maar is wel krachtig. Daarmee is de motor uitstekend geschikt om de overbrengingsverhouding flink te verkleinen en daarmee de topsnelheid te verhogen.

Bij de Tamiya TT-01 zit standaard een hoofdtandwiel die 61 tanden telt en een motortandwiel dat voorzien is van 19 tanden. Door het hoofdtandwiel te verkleinen naar een tandwiel met 55 tanden en motortandwiel te vergroten naar een tandwiel met 25 tanden, wordt overbrengingsverhouding aanzienlijk verkleind en dus neemt de topsnelheid behoorlijk toe.

Wel zul je merken dat de auto minder hard optrekt. Maar ook hier geldt weer: het tunen van een RC auto is het sluiten van compromissen. En door toepassing van deze tandwielen krijg je een goede verhouding tussen trekkracht en topsnelheid.

Tamiya levert een hoofdtandwiel set en diverse motortandwiel sets waarmee je naar hartenlust kunt experimenteren met overbrengingsverhoudingen.

Wanneer je toch de tandwielen gaat vervangen, wissel dan direct de kunststof tussenas om voor een aluminium exemplaar. De kunststof centrale aandrijfas heeft bij hogere snelheden de neiging te gaan zwabberen omdat deze as voldoende stijfheid mist. Vervanging van de tussenas zal de auto niet harder laten rijden, maar hij wordt er wel een stuk betrouwbaarder van.

Zodra je de aanpassingen beschreven in dit artikel gedaan hebt zul je merken dat je de snelheid van de Tamiya TT-01 met eenvoudige middelen een behoorlijk eind kunt opvoeren.