RC auto onderhouden en sneller maken

RC auto onderhoud: Schokbrekers schoonmaken en schokdemperolie vervangen

Op iedere RC touring car en offroad auto vervullen ze een zeer belangrijke rol bij het op de weg houden van je RC auto. Schokbrekers. Hun rol op een RC auto is dermate belangrijk, dat wanneer er iets aan mankeert, je dat direct zult merken aan het rijgedrag van de auto.

Onderhoud aan schokbrekers van een RC auto is dan ook een steeds terugkerende klus. Tenminste, wanneer een goede wegligging van je RC auto belangrijk voor je is.

De functie van schokdempers op je RC auto

Een schokbreker, met daar omheen een veer is wat het vaakst toegepast wordt bij een RC auto. Een combinatie van 2 onderdelen die er samen voor zorgen dat de wielen in alle omstandigheden zo goed mogelijk op de grond blijven.

Bij een RC touring car zijn schokbrekers overigens niet minder belangrijk dan bij een RC offroad auto. Ze hoeven alleen minder hard te werken.

Onderhoud aan schokdempers is dan ook vooral een vaak terugkerende klus bij offroad auto's. Door de hobbelige ondergrond waarop de auto's vaak rijden en de hoge sprongen die ze moeten maken, is de wielophanging van een offroad auto veel meer in beweging en krijgt hardere klappen te verduren. En wat hard moet werken heeft veel onderhoud nodig.

Welke veren en hoeveel demping in bepaalde omstandigheden nodig is, dat bepaal je zelf.

Vandaar ook dat je schokbrekers bij een RC touring car of offroad auto dan ook niet alleen uit elkaar haalt wanneer onderhoud vereist is, maar tevens wanneer je wat wilt veranderen aan de demping van je auto. Om zo de auto zo optimaal mogelijk aan te passen aan de omstandigheden en aan jouw eigen rijstijl.

Hoe je precies onderhoud pleegt aan de schokbrekers van je RC auto en hoe je de schokdemperolie vervangt, laat ik je zien in de 3 onderstaande video's.

Video 1 legt je uit hoe je een schokdemper van een RC auto uit elkaar haalt en schoonmaakt.

Video 2 legt je uit hoe je een schokbreker in elkaar zet en opnieuw vult met demperolie.

Video 3 legt je uit hoe je schokdemperolie vrij maakt en vrij houdt van lucht bij het in elkaar zetten, hoe je zorgt dat de rebound hetzelfde is voor al je dempers en hoe de schokdemper vervolgens weer helemaal in elkaar zet.