RC auto onderhouden en sneller maken

Speling tussen motortandwiel en hoofdtandwiel juist afstellen

Als je de motor uit je RC auto hebt gehad, dan moet na het hermonteren van de motor, de speling tussen de tandwielen opnieuw afgesteld worden. Hierbij geldt dat hoe grover de vertanding is van de tandwielen, hoe meer speling er tussen de tandwielen moet zitten.

Uiteraard is de vertanding van de tandwielen op een nitro RC auto vele malen grover dan bij een elektro RC auto. Waarbij we bij een nitro auto te maken kunnen hebben met 2 grofheden qua vertanding. Namelijk 48 pitch en 32 pitch. Waarbij 32 pitch de grofste vertanding is.

Bij een nitro RC auto zit het motortandwiel vast aan het koppelingshuis, oftewel de clutch bell. Het hoofdtandwiel wordt ook wel spur genoemd. En zo kan er tevens sprake zijn van de speling afstellen tussen clutch bell en spur.

Het afstellen van de speling tussen clutch bell en spur gaat heel eenvoudig door een stukje printpapier tussen de tandwielen te leggen en vervolgens de motor aan te drukken en de bevestigingsschroeven van de motor aan te draaien.

Waarbij je bij 48 pitch tandwielen één enkele strook papier tussen de tandwielen legt en bij 32 pitch tandwielen een dubbele strook papier.

Bekijk in het onderstaande filmpje hoe het afstellen van de speling tussen de tandwielen precies in zijn werk gaat.