RC auto onderhouden en sneller maken

De wegligging van een RC auto verbeteren

De wegligging verbeteren is een vast onderdeel van het racen met een RC auto. De meesten die zich bezig houden met de RC auto hobby weten dat het verbetereen van wegligging iets te maken heeft met banden, veren en dempers. Voordat we ons daarmee bezig gaan houden gaan we eerst eens kijken wat er met onze modelauto gebeurt als we op het circuit rijden.

Gewichtsverplaatsing

Wanneer er iets aan de snelheid of richting van een modelauto verandert, wordt er gewicht verplaatst. Wanneer er geremd wordt, verplaatst het gewicht zich naar voren. Wanneer er gas gegeven wordt verplaatst het gewicht zich naar achteren. Bij het nemen van een bocht verplaatst de massa zich naar de buitenkant. Met de mogelijkheden die ons geboden worden voor verbeteren van de wegligging proberen we dit nadeel zoveel mogelijk om te buigen in een voordeel. Hierbij focussen we ons op het zo laat mogelijk kunnen remmen, het zo snel mogelijk kunnen nemen van bochten, en het zo snel mogelijk weer gas geven. Het enige wat er voor nodig is, is voldoende grip op deze momenten.

Grip

Grip is in een bepaalde mate aanwezig en hangt voor een deel af van de toestand van het asfalt en de toestand van de banden. Wat we met het verbeteren van de wegligging proberen is de voorhanden zijnde grip zo goed mogelijk te verdelen. Grip die we aan de voorkant van de auto proberen toe te voegen, raken we aan de achterkant kwijt. Grip die we bij het ingaan van een bocht wilt hebben gaat ten koste van de grip bij het uitkomen van een bocht. Zoals eerder gezegd, goed afstellen is de kunst van het vinden van het beste compromis.

Balans, onderstuur, overstuur

Wat we proberen te vinden is balans tussen de voorkant en de achterkant van de auto. Hierbij moet een keuze gemaakt worden tussen een onderstuurd of een overstuurd karakter.

Onderstuur betekent dat de auto een grotere bocht maakt in vergelijking met de stand van de voorwielen. De auto glijdt als het ware over de voorwielen naar de buitenkant van de bocht.

Overstuur betekent dat de auto een kleinere bocht maakt in vergelijking met de stand van de voorwielen. De auto glijdt als het ware over de achterwielen richting de binnenkant van de bocht.

Omdat onderstuur makkelijker te beheersen is dan overstuur, is het verstandig de auto een onderstuurd karakter te geven.

Goed afstellen van de RC auto alleen is geen wondermiddel voor het realiseren van snelle rondetijden. Ik kan het niet genoeg benadrukken, neem eerst rustig de tijd om goed te leren rijden met een standaardafstelling voordat je je verdiept in de afstelmogelijkheden. Zorg ervoor dat je jezelf nooit af hoeft te vragen of het slechte weggedrag van de auto nu komt door je rijgedrag of een verkeerde afstelling. Is dat wel het geval, dan geef ik je op een briefje dat je nooit in staat zal zijn de wegligging van je RC auto te verbeteren.